Bokbranschens Klimatinitiativ lanserar vägledningar med handfasta tips för att minska klimatpåverkan

Bokbranschens Klimatinitiativ lanserar idag vägledningar till företag i bokbranschen med handfasta tips för att minska klimatpåverkan från sin verksamhet.  

2022 gjorde Bokbranschens Klimatinitiativ en kartläggning av den svenska bokbranschens klimatavtryck. Kartläggningen gav oss insikt i hur bokbranschens klimatavtryck ser ut och vilka aktiviteter som driver branschens klimatpåverkan. Sedan dess har Bokbranschens klimatinitiativ arbetat med att sätta gemensamma mål för hur branschens utsläpp ska minska och idag lanserar vi nya vägledningar för hur aktörer i branschen kan arbeta för att minska sina utsläpp.  

Tre vägledningar har tagits fram som riktar sig till förlag, bokhandel, e-handel respektive strömningstjänster och presenterar konkreta råd för att minska klimatpåverkan i sin verksamhet.  

 ”Vi är glada att idag kunna lansera dessa vägledningar som ger den svenska bokbranschen konkreta tips på hur man kan arbeta för att minska sin klimatpåverkan. Flera aktörer i branschen jobbar redan aktivt med att minska sin klimatpåverkan, men har man inte kommit i gång med det arbetet får man här praktiska och lättillgängliga råd att kunna arbeta med i sin verksamhet.” säger Linnéa Hård af Segerstad, ordförande för Bokbranschens Klimatinitiativ. 

Under 2023 har tre arbetsgrupper med experter från förlag, bokhandlare och strömningstjänster arbetat med att ta fram råden som bland annat handlar om hur man väljer hållbart papper vid bokproduktion, vad man bör ta hänsyn till när man anlitar ett tryckeri eller en transportör samt vad man bör tänka på för att göra strömning energieffektiv. Vägledningarna har kvalitetsgranskats av vår klimatpartner South Pole.  

Vägledningarna finns tillgängliga via Bokbranschens Klimatinitiativs hemsida. Den 23 maj bjuder vi även in till ett webbinarium i Förläggareföreningens regi där vi kommer att gå igenom vägledningen för förlag. Mer information och anmälan till det finns här.

Faktaruta

  • Bokbranschens klimatinitiativ startade 2021 och finns för att stödja den svenska bokbranschen i arbetet med att minska sin klimatpåverkan. Vi samarbetar över hela kedjan – förlag, bokhandel, e-handel och strömningstjänster – för att samverka, dela kunskap och lära av varandra.  

  • Bokbranschens Klimatinitiativ jobbar för att halvera branschens klimatpåverkan till år 2030 och ämnar uppnå nettonollutsläpp till år 2045. 


Presskontakt

Linnéa Hård af Segerstad, ordförande Bokbranschens klimatinitiativ,

072-0223009, linnea.hard.af.segerstad@adlibris.com

Nästa
Nästa

Bokbranschen i gemensamt klimatinitiativ